Ambitiøs på musikkens vegne

I 30 år har Alice Granum dirigeret Det Fynske Kammerkor. Klang og tekstudtale er nogle af kordirigentens kæpheste.

PROFIL

Første gang jeg mødte Alice Granum var 16. april 1975 vældig tidligt om morgenen. Hun og 4 medstuderende fra Det Fynske Musikkonservatorium spillede til mine forældres sølvbryllup.

Der var langt fra den traditionelle sølvbryllupsmusik i kjole og hvidt til de fem unge kvinder, som klædt i orange velour, ternede storskjorter og vist også en med lyseblå ble spillede “Det er så yndigt at følges ad”.

Siden lagde Alice Granum trompetspillet på hylden og koncentrerede sig om korsangen. I 1977 forlod hun Det Fynske Musikkonservatorium med en musikpædagogisk eksamen, og i 1988 forlod hun endnu engang konservatoriet i Islandsgade i Odense, denne gang med papir på en musiklederuddannelse.

Samme år blev hun dirigent for Det Fynske kammerkor. En flok venner havde planer om at danne et kor, hvor man arbejdede seriøst og ikke gik på kompromis med kvaliteten.

Det lykkelige korægteskab, som nu har varet 30 år, har ud over talrige koncerter også resulteret i foreløbig otte cd-udgivelser.

I tirsdags markerede Det Fynske kammerkor jubilæet med en koncert i Skt. Hans Kirke i Odense. Det ambitiøse program bød bl.a. på korsatser af Vaughan Williams og Arvo Pärt samt sange af nulevende danske komponister.

Alice Granum helmer ikke før klangen og tekstudtalen er perfektioneret til det ypperste. Hun er kompromisløs og lavmælt insisterende. Som korsanger skal man både koncentrere sig om at følge hendes delikate direktionsteknik og holde øje med rynken mellem hendes bryn.

For Alice Granum er ambitiøs – på egne, men først og fremmest på musikkens vegne.

Uanset om hun dirigerer sit eget kammerkor eller sammenbragte amatørsangere, går hun lige engageret til opgaven. Indstillet på at spore alle ind på det fælles mål: at skabe musik af højeste kvalitet.

Alvorsfuld, koncentreret og lun er ord, der klæder kordirigenten Alice Granum. Har man én gang hørt hende, med udbredte arme og en let stampen i gulvet, råbe: “Nu skal I sluge en brun bjørn”, parerer man ordre og trækker vejret så dybt, at man kan mærke sin krop lette fra gulvet.

30-års jubilæumskoncert med Det Fynske Kammerkor under ledelse af Alice Granum tirsdag den 2. oktober kl. 19.30 i Sankt Nikolaj Kirke i Middelfart.

* * * * *

BLÅ BOG

ALICE GRANUM

Kordirigent, født 1954 i Dalum. Uddannet musikpædagog og musikleder.

Har undervist i kordirektion på Syddansk Musikkonservatorium fra 1988 – siden 1996 som docent.

Dirigent for Det Fynske Kammerkor fra 1988.

Dirigent for Filharmonisk Kor Odense 1991 – 2016.

Dirigent for Filharmonisk Kor-Sønderjylland fra 2013.

Dirigent ved korstævner, -festivaler og kurser i ind- og udland.

Forfatter
Lene Kryger – Fyens Stiftstidende – september 2018